La interacció entre dieta i malalties de la visió ha protagonitzat en els últims mesos l’aparició d’estudis científics i enquestes poblacionals que recolzen la necessitat de vetllar per la salut dels ulls des del plat.
Per a adequar la cistella d’anar a comprar a la salut i la bellesa dels ulls, els científics aconsellen prioritzar la vessant vitamínica i mineralitzant, traient el màxim partit als aliments naturals i crus. Les fruites fresques del tipus de cítrics, pomes, raïm, bresquilles, albercocs o papaies són una interessant elecció a tindre en compte; sde la mateixa manera que els encisams, les escaroles, els espinacs, les cols o els créixens.
Així mateix, els tubèrcels del tipus del nap, la creïlla, la ceba, la remolatxa i, per descomptat, la carlota, culminen l’arsenal dietètic per a una bona salut del globus ocular; per a la qual no han de faltar tampoc quantitats discretes de lactis i fruites seques.
Per contra, quantitats excessives de carns, peixos, pa o brioxeria amb farines refinades, sucres, cafés o alcohols comprometen la salut oftàlmica. Els ulls requerixen també un aportació regular de riboflavina i vitamina B2, i les persones que defugen els aliments abans citats solen presentar uns ulls atordits i una agudesa visual deficitària. Són ulls que es fatiguen més sovint i perden sensibilitat cap a les variacions lumíniques i la diferenciació dels colors. S’estima, finalment, que un individu adult requerix 10.000 unitats diàries de vitamina A per a mantindre els ulls en bon estat.
La síndrome de l’ull sec podria estar relacionat també amb una ingestió excessiva de greixos en la dieta. Es tracta d’una malaltia dolorosa i debilitant que afecta particularment les dones i es caracteritza per una reducció en la qualitat i la quantitat del llagrimeig ocular. Entre els símptomes destaca l’aparició d’una irritació que, si no es tracta , pot desembocar en cicatrius o ulceracions de la còrnia i pèrdua de visió.